PISA Testi nedir adlı yazımızda, PISA sınavına yönelik merak edilenleri ve Türkiye’nin bu sınavda nasıl bir yeri olduğunu öğrenebilirsiniz.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) bir eğitim projesi olan PISA Testi (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı), 2000 yılından buyana üçer yıllık dönemler halinde, dünya çapında 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır. OECD’ye göre, bir ülke veya bir şehirde eğitim ne kadar sistemli ve iyi ise, o ülkenin ekonomisi de ileriki senelerde o kadar iyi olacaktır.

PISA Testi ’nin temel amacı;

Öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçmektir. Ayrıca gençlerimizi daha iyi tanımak; onların öğrenme isteklerini, derslerdeki performanslarını ve öğrenme ortamları ile ilgili tercihlerini daha açık bir biçimde ortaya koymaktır.

PISA Testi projesiyle, ilköğretimi bitirip ortaöğretime devam eden 15 yaş grubundaki çocukların, matematik okuryazarlığı, fen bilimleri okuryazarlığı,
finansal okuryazarlık ve okuma becerilerini ölçmek hedeflenmektedir.

Ayrıca öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplanmaktadır. Bu kapsamda “okuryazarlık” kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanmaktadır.

PISA eğitim araştırması, OECD Eğitim Direktörlüğü’ne bağlı olan PISA Yönetim Kurulu tarafından yürütülmektedir. Yani bu eğitim araştırmasında anketlerin ve testlerin geliştirilmesi, analizlerin yapılması, uluslararası raporun hazırlanması gibi süreçler PISA Yönetim Kurulu gözetiminde yapılmaktadır.

Genellikle 15 yaş grubu öğrencilerin bulunduğu okullar (Fen Liseleri, Ortaokul, Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu İmam Hatip, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Çok Programlı Anadolu Liseleri) PISA sınavına katılabilmektedir.

Türkiye neden PISA araştırmasına katıldı?

Türkiye, ilk olarak PISA sınavına 2003 yılında katılmıştır. Bunun amacı, uluslararası düzeyde konumumuzu belirlemek, ülkemizin eğitim alanında hangi düzeyde olduğunu anlamak, giderilmesi gereken eksikliklerin ve alınması gereken tedbirlerin neler olduğunun belirlenmesidir. Asıl amaç, OECD üyesi olan Türkiye’nin eğitim seviyesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak için bu araştırmaya katılmaktadır.

PISA Testi ’ inde, öğrenciler bilgisayar tabanlı değerlendirme uygulamasının ardından anket uygulamasına katılmaktadırlar. Bu anket uygulaması, okuma becerileri, matematik ve fen okuryazarlığının yanı sıra, öğrencilerin psikolojik özellikleri, aileleri, okul ortamı, motivasyon ve eğitim hakkındaki genel düşüncelerini de ölçmektedir. Ayrıca sınavda çoktan seçmeli, karmaşık çoktan seçmeli, açık uçlu, kapalı uçlu gibi sorularlada öğrenciler karşılaşmaktadır.

Araştırmalara göre yukarıdaki haritada ülkelerin genel sıralaması verilmiştir. 76 ülkenin katıldığı PISA 2015 sınavında, ilk üçe girenler sırasıyla Singapur, Hong Kong ve Güney Kore olurken, Türkiye 41. sırada yer almıştır.

PISA Testi’nde ilk 10’a giren ülkelerin sıralaması ise şu şekildedir:

  • Singapur
  • Hong Kong
  • Güney Kore
  • Japonya
  • Tayvan
  • Finlandiya
  • Estonya
  • İsviçre
  • Hollanda
  • Kanada

PISA Testi araştırmasından elde edilen sonuçlar ulusal bir rapor hâlinde düzenlenmektedir. Bu sonuçlar, eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesinde karşılaşılan eksiklerin giderilmesinde ve eğitim alanında yapılan araştırmalara kaynak olarak kullanılmaktadır.

PISA Testi nedir yazımızı okuyup aklınıza farklı sorular da geldiyse, Pisa Edu uzmanlarıyla iletişime geçmekten çekinmeyin…

Pisa Eğitim Danışmanlık İtalya’da bulunan devlet ve özel üniversitelerle birlikte çalışmakta ve öğrencilerin bu üniversitelere kayıtlarını yapmaktadır. İtalyan üniversiteleri hakkında detaylı bilgi almak ve başvuru, kayıt işlemleri, vize ve oturma izni ve konaklama hizmetlerini öğrenmek için +90 212 544 24 15 ve +90 542 123 24 15 numaralarıdan bizi arayabilir veya info@pisaedu.com ‘a mail atabilirsiniz.