İtalya’nın Torino şehrinde, Politecnico di Torino Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuyorum. Mart 2018 de Politecnico di Torino Üniversitesinin TIL giriş sınavına girdim ve okula giriş hakkı kazandım. Sonrasında IELTS sınavında başarılı olarak okula giriş için gerekli sınav koşullarını tamamlamış oldum. Öncelikle okulum, nam-ı diğer Polito, bünyesinde oldukça fazla uluslararası öğrenci barındıran bir üniversite. Bachelor ve Master degree programlarının hemen hemen hepsinde İngilizce dil seçeneğiyle okumak mümkün. Özellikle Otomotiv Mühendisliğinde Avrupa’da en iyi eğitim vermesiyle övünen Polito, General Motors, Fiat gibi büyük markalarla da sürekli iş birliği içerisinde.
Polito bünyesinde barındırdığı farklı etnik gruplar ve milletler sayesinde adeta minik bir şehir havasında diyebilirim. Kampüsü oldukça büyük ve bu yıl yapılan yeni yemekhanesiyle beraber 2 yemekhaneye sahip. Kaydınızı da yaptıracağınız International Office yabancı öğrencilerin sürekli yardım alabileceği kullanışlı bir yer. Polito aynı zamanda yabancı öğrencilere haftanın üç günü saat 19.00 dan 20.30 a kadar süren ücretsiz İtalyanca dersleri veriyor. Bünyesinde özellikle mühendislikle bağlantılı bir sürü kulüp bulunduruyor. Derslere katılım, imza zorunluluğu olmamasıyla öğrencileri zoraki katılımla sıkmayarak daha rahat bir eğitim seçeneği sunduğunu düşünüyorum, ama benim önerim tabi ki de derslere katılmanızdan yana. İlk yıl dersler için büyük amfiler tercih edilirken, sonraki yıllarda daha küçük amfilerde ders görülüyor. Amfilerin hemen hepsinde priz var ve hepsi projeksiyon makinesi ile donanımlı.
Okulla ilgili en sevdiğim şeylerden biri de tüm materyallerin “portale della didacttica” ya yüklenmesi. Öğretmenler hiçbir materyali ve bilgiyi paylaşmaktan çekinmiyor, aksine hepsini paylaşarak öğrenciye yardımcı olmak istiyor. Video dersler, pdfler, sınav örnekleri, geçmiş sınavlar, lablar, ve bir çok başka ders materyalini her ders için bulmak mümkün. Torino ise başlı başına bir öğrenci şehri diyebilirim. Şehri canlı ve işlek kılan etmen tabi ki de öğrenciler. Envai çeşit restoran, kafe, pub, bar, müze ve sergi bulunmakta. Toplu taşıma için GTT adlı kuruluştan yıllık kart alıp bunun da iadesini Polito’dan bazı gelir belgeleriyle geri almak mümkün.
Türkiye’deki eğitimle karşılaştırırken bahsedebileceğim en önemli farklardan biri, öğretmen öğrenci ilişkisi. Öğretmenler öğrencileri her konuda desteklemekte gerektiğinde arkadaş gibi yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda rahatlıkla erişebilen materyaller de Türkiye’deki eksikliğini arkadaşlarımdan çokça duyduğum bir şeydir. Sınav sistemi ise Türkiye’deki çoğu mühendislik fakültesindeki vize, final sisteminden farklı olarak şöyle ilerliyor; her ders için 4 tane final hakkı bulunuyor. Kış döneminde iki, yaz döneminde bir ve eylül döneminde de bir adet olmak üzere bu dört finalden hangisini geçerseniz geçin dersi geçmiş oluyorsunuz. Bu finaller de kendi içlerinde bazen bir, bazen iki, bazen de sözel sınavla üç aşamaya ayrılabiliyor.