İçerikler

Pisa Edu olarak, birçok öğrencimiz için İtalya’nın Torino şehrinde bulunan Politecnico di Torino Üniversitesine kabul aldık. Politecnico di Torino üniversitesi 1859’da kurulmuş olan bir üniversitedir. Üniversite, 33 binden fazla öğrencisinin %18 ını yabancı öğrencilerinin oluşturmasıyla İtalya’nın en misafirperver üniversitesi olarak görülebilir. Politecnico di Torino Üniversitesi öğrencilerine hem İngilizce hemde İtalyanca olarak birçok program sunmaktadır. Avrupa üniversiteleri arasında en eskilerinden biri olmasının yanı sıra, İtalya’nın da en eski, prestijli ve kaliteli bir eğitim veren üniversitelerinden bir tanesidir. Politecnico di Torino Üniversitesinde Mühendislik eğitimi alan öğrencimizin İtalya’da üniversite eğitimi almak ile ilgili yorumlarını İtalya’da Okuyan Öğrencimiz Anlatıyor: POLITO Üniversitesi yazımızda bulabilirsiniz.

Merak Edilen Sorular 

Merhaba, adım Melis. 2017 yılında İzmir Bornova Anadolu Lisesi’ nden mezun oldum. Ve aynı yıl İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazandım.

Napoli’de Tıp okuyan arkadaşımla konuşmadan önce böyle bir hedefim yoktu. O sırada İYTE’ye kayıtlı bir öğrenciydim ama şehre oldukça uzak olmasından tutun sosyal çevre ve öğretmen öğrenci ilişkileri ve diğer sosyal olanaklar açısından okuldan pek memnun değildim.  Ardından arkadaşımla konuştuktan sonra kendisine danışmanlık yapan Pisa Edu ile IEFT yurtdışı eğitim fuarında yaptığım görüşmenin ardından İtalya’da lisans eğitimini araştırdım ve zaten yüksek lisans için düşündüğüm yurtdışı idealimi şimdiden gerçekleştirmeye karar verdim.

Evet, daha önceden Venedik, Bolonya, Floransa, Pisa ve bu bölgelerin çevresindeki birkaç kasabayı gezme şansı elde etmiştim.

İtalya’nın Torino şehrinde,  Politecnico di Torino Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuyorum. Mart 2018 de Politecnico di Torino Üniversitesinin TIL giriş sınavına girdim ve okula giriş hakkı kazandım. Sonrasında IELTS sınavında başarılı olarak okula giriş için gerekli sınav koşullarını tamamlamış oldum.  Öncelikle okulum, nam-ı diğer Polito, bünyesinde oldukça fazla uluslararası öğrenci barındıran bir üniversite. Bachelor ve Master degree programlarının hemen hemen hepsinde İngilizce dil seçeneğiyle okumak mümkün. Özellikle Otomotiv Mühendisliğinde Avrupa’da en iyi eğitim vermesiyle övünen Polito, General Motors, Fiat gibi büyük markalarla da sürekli iş birliği içerisinde.

Polito bünyesinde barındırdığı farklı etnik gruplar ve milletler sayesinde adeta minik bir şehir havasında diyebilirim. Kampüsü oldukça büyük ve bu yıl yapılan yeni yemekhanesiyle beraber 2 yemekhaneye sahip. Kaydınızı da yaptıracağınız International Office yabancı öğrencilerin sürekli yardım alabileceği kullanışlı bir yer. Polito aynı zamanda yabancı öğrencilere haftanın üç günü saat 19.00 dan 20.30 a kadar süren ücretsiz İtalyanca dersleri veriyor. Bünyesinde özellikle mühendislikle bağlantılı bir sürü kulüp bulunduruyor. Derslere katılım, imza zorunluluğu olmamasıyla öğrencileri zoraki katılımla sıkmayarak daha rahat bir eğitim seçeneği sunduğunu düşünüyorum, ama benim önerim tabi ki de derslere katılmanızdan yana. İlk yıl dersler için büyük amfiler tercih edilirken, sonraki yıllarda daha küçük amfilerde ders görülüyor. Amfilerin hemen hepsinde priz var ve hepsi projeksiyon makinesi ile donanımlı.

Okulla ilgili en sevdiğim şeylerden biri de tüm materyallerin “portale della didacttica” ya yüklenmesi. Öğretmenler hiçbir materyali ve bilgiyi paylaşmaktan çekinmiyor, aksine hepsini paylaşarak öğrenciye yardımcı olmak istiyor. Video dersler, pdfler, sınav örnekleri, geçmiş sınavlar, lablar, ve bir çok başka ders materyalini her ders için bulmak mümkün. Torino ise başlı başına bir öğrenci şehri diyebilirim. Şehri canlı ve işlek kılan etmen tabi ki de öğrenciler. Envai çeşit restoran, kafe, pub, bar, müze ve sergi bulunmakta. Toplu taşıma için GTT adlı kuruluştan yıllık kart alıp bunun da iadesini Polito’dan bazı gelir belgeleriyle geri almak mümkün.

Türkiye’deki eğitimle karşılaştırırken bahsedebileceğim en önemli farklardan biri, öğretmen öğrenci ilişkisi. Öğretmenler öğrencileri her konuda desteklemekte gerektiğinde arkadaş gibi yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda rahatlıkla erişebilen materyaller de Türkiye’deki eksikliğini arkadaşlarımdan çokça duyduğum bir şeydir. Sınav sistemi ise Türkiye’deki çoğu mühendislik fakültesindeki vize, final sisteminden farklı olarak şöyle ilerliyor; her ders için 4 tane final hakkı bulunuyor. Kış döneminde iki, yaz döneminde bir ve eylül döneminde de bir adet olmak üzere bu dört finalden hangisini geçerseniz geçin dersi geçmiş oluyorsunuz. Bu finaller de kendi içlerinde bazen bir, bazen iki, bazen de sözel sınavla üç aşamaya ayrılabiliyor.

Henüz ne yapmak istediğime tam karar verememiş olmakla beraber aklımda birkaç fikir bulunmakta. Bunlardan biri, Master eğitimime Polito’da ya da başka bir Avrupa ülkesinde devam etmek. İkincisi, okulu bitirdikten sonra İtalya’nın bize verdiği bir yıllık çalışma izninden faydalanarak iş bulmak ve vatandaşlığımı alana kadar belki de daha uzun bir süre İtalya’da çalışmak ve hayatımı burada sürdürmek.

İtalyanca, sadece İngilizce bilen biri için öğrenmesi çok kolay olan bir dil değil. Her ne kadar yazma ve okuma kuralları Türkçe ’ye yakın olsa da Latin kökenli bir dil olduğundan oldukça çeşitli dil kurallarına sahip. Fransızca, İspanyolca bilenlerin ise İtalyancayı rahatlıkla öğrenebileceğini düşünüyorum.

İtalya diğer özellikle diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslarsak devlet üniversitelerinde İngilizce eğitim vermesiyle çok öne çıkan bir ülke. Gelir durumuna göre verdiği burslar ve okul harcını ödemekle ilgili de tanıdığı birçok ayrıcalık ile öne çıkıyor ve makul bir eğitim giderine sebep oluyor. Ayrıca üniversitelerinin dünya çapında oldukça iyi sıralamalarda olmasıyla beraber, Politecnico di Torino dünya mühendislik fakültesi sıralamasında 33. sırada yer almakta.

Tabi ki tavsiye ederim. Yurtdışında yaşamayı planlayan ya da eğitim almayı isteyecek herkes için oldukça ilgi çekici ve güzel bir ülke.

Pisa Edu’yu tercih etmemin en büyük sebeplerinden biri arkadaşlarımdan aldığım referanslar ve IEFT fuarında yaptığımız görüşme diyebilirim. Süleyman Bey ve ekibi bana; Politecnico di Torino’nun TIL sınavı, başvuru süreçleri, oturum izni, İtalya’da halletmem gereken işler, burs başvurusu, belge toplama ve çeviri işlerindeki yardımları, İtalya’da karşılama gibi oldukça geniş bir yelpazede bana yardımcı oldular. İşlerim hallolduktan sonra ise ne zaman bir şeye ihtiyacım olsa bana yardımcı olmaktan asla çekinmediler ve bu danışmanlık servisinin okuduğum süre boyunca olduğunu hep hatırlattılar. Kısacası Pisa Edu’dan aldığım danışmanlık hizmetlerinden oldukça memnun kaldığımı söyleyebilirim. Süleyman Bey ve ekibine tekrardan teşekkürlerimi sunuyorum.

Pisa Eğitim Danışmanlık İtalya’da bulunan devlet ve özel üniversitelerle birlikte çalışmakta ve öğrencilerin bu üniversitelere kayıtlarını yapmaktadır. İtalyan üniversiteleri hakkında detaylı bilgi almak ve başvuru, kayıt işlemleri, vize ve oturma izni ve konaklama hizmetlerini öğrenmek için +90 212 544 24 15 ve +90 542 123 24 15 numaralarıdan bizi arayabilir veya info@pisaedu.com ‘a mail atabilirsiniz.