İçerikler
İtalya’da Partita Iva Almak: Nasıl Yapılır ve Maliyeti Nedir?
Partita Iva: Nasıl açılır ve ödenmesi gereken masraflar nelerdir? İşte yeni bir iş kurmanın tüm kuralları ve kendi işinizi kurmanın ne zaman kurmanız gerektiği ve uygun olup olmadığını anlamak için değerlendirmeniz gereken unsurlar.
Partita Iva almak uygun mudur? Yeni bir işe nasıl başlanacağını ve oluşacak maliyetlerin neler olduğunu anlamak isteyen çoğu kişi bu soruyu sormakta…
Bir Partita Iva almak için izlenecek prosedür oldukça basittir.
KDV numarası almak çok basit ve tamamen ücretsizdir.
Vergi Numarası 11 rakamdan oluşmaktadır: İlk 7 rakam vergi mükellefinin, sonraki 3 Gelir İdaresi Kodunu, sonuncusu ise kontrol özelliğine sahiptir.
Bir Partita Iva almak için, faaliyetinizin ilk gününden itibaren 30 gün içinde Gelir İdaresi’ne, AA9/7 formuna göre hazırlanmış özel bir beyanname (şahıs ve serbest meslek sahibi çalışanlar) veya form AA7/7 (şirket) doldurmanız gerekmektedir. Her iki form da Gelir İdaresi web sitesinden indirilebilir.
https://www1.agenziaentrate.gov.it/modulistica/altri/modelli_attivita.htm
Formlar aşağıdaki şekillerde ibraz edilebilir:
– Bir kimlik belgesiyle Gelir İdaresi Ofisine giderek;
– İadeli taahhütlü mektupla ve ekli kimlik belgesinin fotokopisiyle birlikte göndererek;
– Gelir İdaresi web sitesinden indirilebilen özel yazılımı kullanarak elektronik olarak göndererek.
Bir KDV numarası aldığınızda, iş kodunu tanımlayan ATECO kodunu seçmeniz gerekecektir.
Ayrıca, sabit oran rejimi veya olağan muhasebe arasında muhasebe türünü de seçmek gerekecektir.
İmzalı beyanname düzenlendikten veya gönderildikten sonra, size faaliyetin sonuna kadar her zaman aynı kalacak olan bir Partita Iva numarası atanır.
Takip edilecek son adım, sosyal güvenlik pozisyonunuzu açabileceğiniz INPS’dir (İtalya’daki SGK kurumu).
Şahıs şirketi tescil ettirmek isteyenler, ayrıca şirketi Ticaret Odasına kaydettirmeli ve faaliyetin başladığını Belediyeye bildirmelidir.
Kimler KDV numarası alabilir?
Şirket sahipleri ve serbest meslek sahipleri (yani mal veya hizmet satmak, üretmek ve değiştirmek amacıyla bir ekonomik faaliyet yürütenler) KDV numarası alabilir.
Partita Iva numarasının maliyeti nedir?
Bir Partita Iva numarası almanın hiçbir maliyeti yoktur, ancak dikkate alınması gereken şu gibi maliyetleri vardır.
Olağan muhasebe rejimi: Normal muhasebe rejiminde bir KDV numarası alan kişi, yönetim maliyetlerini rahatça karşılayabilmek için genel olarak yeterince kazanmalıdır.
Ticaret Odasına bir şirket kaydettirmek zorunda olan herkes kuruma yılda 80-100 Euro civarında bir ücret ödeyecektir. Muhasebecinin maliyeti (yılda yaklaşık 1.000 €) ve INPS katkıları elbette bu masrafa eklenmelidir. Sırasıyla gelir ve üretilen katma değer üzerinden hesaplanan Irpef ve Irap vergilerinin ödenmesi dikkate alınmamalıdır.
Olağan muhasebede KDV numarası (belirli ciro hacminin üzerindeki firmalar ve ortaklıklar ve anonim şirketler): Burada yönetim daha fazla formalite gerektirir ve bu nedenle yılda 3.000 ila 10.000,00 Euro arasında değişir.
Sabit oran rejimi: 65.000 Euro‘ya varan gelirlere sahip KDV rakamlarını hedefleyen bu kolaylaştırılmış program, normal kişisel gelir vergisine kıyasla çok düşük oranlarda KDV ve vergilendirmeden muafiyet sağlar, ilk beş yıllık faaliyet için % 15 ve %5’e eşittir. Ayrıca, zorunlu sosyal güvenlik primleri haricinde yapılan masrafların mahsup edilmesi veya kesintiye uğraması mümkün değildir.
Örneğin; Roma’da muhasebe firmalarının uyguladığı ortalama fiyatlar, vergi mükellefinin ihtiyaç duyduğu rejime bağlı olarak, yılda 200 ila 800 Euro + KDV arasında değişir. Yıllık 50.000 Euro‘luk yüksek ciro limiti olan bir işletme, ayda bir fatura “kesen” küçük işletmeye göre daha yüksek işletme gideri maliyetlerine sahip olacaktır. Bu rejimin çok özel bir yönü KDV’den muaf tutulmasıdır. Bu, sabit oranın KDV ödemeden fatura düzenlediği anlamına gelir, sonuç olarak, alınan faturalarda KDV, gerçek bir indirilemez / kesinti yapılamayan maliyeti temsil eder.
KDV numarasını ne zaman alınmaz?
Bir KDV numarası almanın avantajları vardır, ancak aynı zamanda bir maliyeti de vardır: bu nedenle, almadan önce, yıllık gelirinizin ne kadar olduğu ve gerçekleştirmeyi düşündüğünüz faaliyet arasında bir seçim yapmanız ve hangisinin daha karlı olduğuna karar vermek en iyi yoldur.
Serbest meslek sahibiyseniz ve geliriniz yıllık 5.000 Euro‘yu aşıyorsa, vergi durumunuzu düzenlemek için bir KDV numarası almanız tavsiye edilir, ancak 5.000 Euro‘nun altında, yönetim maliyetleri kazançları büyük ölçüde etkileyebileceğinden dikkatlice değerlendirmek gereklidir.
KDV numarasını korumanın yükümlülükleri nelerdir?
Açıkladığımız üzere, KDV numarasının yönetim maliyetleri, faaliyetin türüne ve seçilen muhasebe rejimine bağlı olarak değişir.
Basitleştirilmiş muhasebe rejimini tercih eden bir şahıs şirketini ele alacak olursak;
Faaliyeti yürütmek için gerekli olan mutlak maliyetlere (tesis kirası, çalışan maaşı, faturalar, sermaye mallarının satın alınması), defter tutma ile ilgilenen muhasebeci ücretini eklemek zorunda kalacaktır.
Muhasebeci ücretinin hesaplanmasını etkileyen birkaç faktör vardır, örneğin:
– Faaliyet türü;
– Vergi rejimi;
– İş hacmi;
– Yıllık fatura sayısı;
– Hitap ettiği meslek profesyonelleri.
Daha sonra ödenmesi gereken Ticaret Odası Sicili yani Şirketler Siciline kayıtlı tüm kişilerin bölgedeki yetkili Ticaret Odasına yıllık olarak ödemesi gereken katkı payı bulunmaktadır.
Tutarlar, MISE (Ekonomik Kalkınma Bakanlığı) tarafından yıllık olarak güncellenir.
Bir de zanaatkârların ve tüccarların INPS’e dört ayda bir taksitler halinde ödemeleri gereken sosyal güvenlik primleri vardır. Sosyal güvenlik katkı payları sabit bir kısım ve beyan edilen gelir üzerinden hesaplanan yüzde paydan oluşur ve tutarlar yıllık olarak güncellenmektedir.
Uyulması gereken vergi yükümlülükleri nelerdir?
Aşağıdaki bilgileri içeren elektronik faturanın düzenlenmesi:
- Düzenleme tarihi;
- Düzenleyenin KDV numarası ve vergi kodu;
- Düzenleyenin ve müşterinin şirketi, adı ve şirket adı;
- Düzenleyenin ve müşterinin adresleri;
- Vergi oranı dahil malların niteliği, miktarı ve kalitesi;
- KDV oranı uygulanan ücretler;
- KDV tutarı
Uygun muhasebe kayıtlarını oluşturan faturalar (düzenlenmiş ve alınmış), gümrük faturaları ve ödemeler
Vergiye tabi ve vergilendirilemez işlemlere ilişkin kesintiler.
Mutabakat, ödeme ve periyodik KDV iadesi.
Tek Form ile veya ayrı olarak yıllık KDV iadesi.
Özet olarak, başlamak maliyetli değildir. Ancak zaman içinde kendi işinizi yönetmek bir dizi önemli taahhüt ve maliyet gerektirir.
Pisa Eğitim Danışmanlık İtalya’da bulunan devlet ve özel üniversitelerle birlikte çalışmakta ve öğrencilerin bu üniversitelere kayıtlarını yapmaktadır. İtalyan üniversiteleri hakkında detaylı bilgi almak ve başvuru, kayıt işlemleri, vize ve oturma izni ve konaklama hizmetlerini öğrenmek için +90 212 544 24 15 ve +90 542 123 24 15 numaralarıdan bizi arayabilir veya info@pisaedu.com ‘a mail atabilirsiniz.